0

I'm installing SQL 2019 Enterprise on the first node of a failover cluster. Everything successfully installs except Python and R. Error messages are as follows:

  Feature:                       Python
  Status:                        Failed
  Reason for failure:            An error occurred for a dependency of the feature causing the setup process for the feature to fail.
  Next Step:                     Use the following information to resolve the error, uninstall this feature, and then run the setup process again.
  Component name:                Machine Learning Services and Language Extensions
  Component error code:          -2147467261
  Error description:             Value cannot be null.  Parameter name: accountName
  Error help link:               https://go.microsoft.com/fwlink?LinkId=20476&ProdName=Microsoft+SQL+Server&EvtSrc=setup.rll&EvtID=50000&ProdVer=15.0.4013.40&EvtType=0xB05283BE%400x11428655&EvtType=0xB05283BE%400x11428655

  Feature:                       R
  Status:                        Failed
  Reason for failure:            An error occurred for a dependency of the feature causing the setup process for the feature to fail.
  Next Step:                     Use the following information to resolve the error, uninstall this feature, and then run the setup process again.
  Component name:                Machine Learning Services and Language Extensions
  Component error code:          -2147467261
  Error description:             Value cannot be null.  Parameter name: accountName
  Error help link:               https://go.microsoft.com/fwlink?LinkId=20476&ProdName=Microsoft+SQL+Server&EvtSrc=setup.rll&EvtID=50000&ProdVer=15.0.4013.40&EvtType=0xB05283BE%400x11428655&EvtType=0xB05283BE%400x11428655

Haven't found anything online about that error message with accountName specifically. Of course the link provided in the error message redirects to generic Microsoft page.

I believe Python and R are the features that download the extra cab files during setup, and I usually see a "downloading file xxxxx.cab (8XX MB)" during installation for a while, but I'm not seeing it this time. Not sure if that's related.

Windows firewall is turned off, and Anti-Virus is disabled (I think, may need to look more into this, but nothing in the AV logs about something getting blocked).

EDIT: The server does have internet access.

EDIT2: According to THIS link, machine learning services were not supported on 2017 failover clusters, but they are supported on 2019+ failover clusters.

Any ideas?

0

Found the issue. Apparently the null accountName in the error message was the account name for SQL Launchpad, which was blank during the install for some reason. I repeated the install and gave SQL Launchpad an account name of NT Service\MSSQLLaunchpad, and everything installed correctly.

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.